Kako na nas utiče čitanje? (2. deo)

Kako na nas utiče čitanje? (2. deo)

U prethodnom tekstu smo pisali o tome koliko je čitanje zapravo rasprostranjeno u našem svakodnevnom životu i koliku ulogu ima u razvoju znanja i komunikacije. Ipak, koliko god da ne razmišljamo o ovim prednostima čitanja, one jesu poprilično očigledne. U ovom tekstu bismo voleli da napomenemo i neke druge, manje očigledne a podjednako važne, te da vas time inspirišemo da češće uživate i svom omiljenom štivu.

Zanimljiva činjenica o čitanju jeste da, ma koliko ono bilo rasprostranjeno, itekako predstavlja svojevrstan izazov za mozak. Na šta tačno mislimo? Čitanje, kao jedna vrsta intelektualne aktivnosti, čini mozak efikasnijim i “agilnijim”.

S druge strane, fokus koji je potreban za ovakvu aktivnost veoma doprinosi smanjenju stresa – postoje čak i studije koje ukazuju da nekoliko minuta čitanja nakon stresne situacije umanjuje stres za čitavih 67 posto. Još ako je tema takva da ima srećan završetak, poboljšava i raspoloženje, te postajemo vedriji.

A za kraj smo ostavili ono najlepše – čitanje ima tu divnu moć da nas motiviše, pogotovo kada otkrivamo dela drugih ljudi, njihove izazove i kako su ih oni prevazišli. Pored toga, ono podstiče i našu kreativnost, daje nam prostora da maštamo i da zamišljamo nova mesta, nove ljude, predele i da kreiramo čitav svet po soptvenoj meri. Nijedan drugi medijum ne pruža mogućnost za toliko lične uključenosti, zar ne?