Čemu sve doprinose redovne vežbe

O efektima vežbanja na ljudski organizam se mnogo govori, upravo zato što su prednosti koje ono ima na opšte fizičko zdravlje zaista očigledno vidljivi i merljivi. Međutim, uticaj vežbi mnogo zavisi od vrste vežbi, mesta, doba dana kao i od dužine trajanja, ali nevezano za vrstu i intenzitet vežbi, postoje univerzalni benefiti koje dobijate bilo kakvom aktivnošću. Evo i koji su:

  • Povećanje energije – tromost koju osećate kada niste aktivni možete “popraviti” samo pokretanjem.
  • Ubrzavanje metabolizma – sporiji metabolizam pokrenućete rekreacijom! Navići ćete ga da kalorije koje unese i potroši, a metaboličke procese ćete takođe pospešiti.
  • Jačanje srca, pluća i povećanje crvenih krvnih zrnaca – srce tokom treninga menja ritam, čime srčani mišić jača i pumpa krv efikasnije. Kapacitet pluća će se takođe povećati, a većim protokom kiseonika povećaće se i broj crvenih krvnih zrnaca.
  • Smanjenje stresa – sigurno već znate da vežbanjem možete iz sebe “izbaciti” negativnu energiju. A zašto je to tako? Bilo kakva fizička aktivnost doprinosi ispuštanju endorfina, hormona sreće, koji potom utiče na vaše raspoloženje.
  • Bolji san – nakon treninga koji pokrene vaše telo i umori ga u dovoljnoj meri, a ujedno i “odmori” vaš um, zaista se mnogo kvalitetnije spava. 

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija