Čemu sve služi kamilica?

Čaj od kamilice je, pored onog od nane, tipičan čaj koji svako uvek ima u kući. Čak i ako ih ne pijete redovno, znate da je dobro da ih imate „za svaki slučaj“. Ali koji su tačno „slučajevi“ u pitanju, znate li koje su prednosti kamilice i u koje se sve svrhe može koristiti?

Kamilica je jedan od najstarijih lekova u narodnoj medicini. Cvetovi kamilice su izuzetno lekoviti, a njen osnovni sastojak je ulje azulen, tj. plavo ulje koje je veoma osetljivo i brzo isparava.

Kamilica se koristi kao jedna od najznačajnijih biljaka za negu kose i kože. Ukoliko svakog dana redovno ispirate lice, kosu ili telo čajem od kamilice, primetićete koliko deluje na lepotu i zdravlje kose i kože.

Od kamilice možete napraviti i razne maske za kožu i kosu, a evo predloga jedne takve: pomešajte kašiku meda, kašiku ulja od badema, kamilicu i kokosovo ulje. Ova maska će vam pomoći u regeneraciji kose, a ujedno i fantastično miriše.

Pored nege kože i kose, kamilicu možete koristiti i protiv prehlade, tako što ćete se inhalirati parom od čaja.

Takođe, veoma je delotvorno i ulje od kamilice koje smo pominjali na početku teksta. Ono pomaže u smanjivanju opekotina od sunca, tako što ćete dodati nekoliko kapi u hladnu kupku. Možete ga pomešati i sa bademovim uljem i namazati direktno na kožu. Važno je napomenuti da se ulje koristi razblaženo i da nije za oralnu upotrebu.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija