Da li ste probali japanske jabuke?

Skoro pa prva pomisao kada neko pomene voće je najčešće – jabuka! A postoji zaista mnogo vrsta jabuka, može se reći da svako podneblje ima svoju karakterističnu sortu. Jedna od njih je japanska jabuka. Mnogima zapadne za oko u marketima, a kada se odluče da je probaju kažu da je odličnog ukusa. Međutim nisu svi upoznati sa podacima o njoj. U nastavku ćemo vam dati informacije vezane za ovo interesantno voće.

Ime japanska govori o tome da vodi poreklo iz Japana. Boja same jabuke može da varira od nijansi žute do određenih nijansi crvene. Izgledom mnoge ljude podseća na paradajz.

Pored izgleda, neophodno je znati šta ona sadrži i koji je značaj njenog konzumiranja za naš organizam i za naše zdravlje. Sadrži određenu količinu masti, ali veoma malo kalorija. Preporučuje se osobama koje imaju problem sa venama, dobra je i za vid, kao i za bolesti očiju, zato što sadrži antioksidant – zeaksantin. Takođe deluje protiv upala i jača krvne sudove, reguliše probavu i ubrazava metabolizam, ali i snižava krvni pritisak. Uspešno jača imunitet i vrši detoksikaciju celog tela. Ova jabuka se takođe koristi u Japanu protiv starenja. Dobra je za suzbijanje apetita s obzirom na to da u sebi sadrži pektin.

Sadrži u sebi antioksidanse, vitamine C i A, kalcijum, gvožđe, kalijum, beta karoten, likopen i lutein.

Koristiti se u pripremi raznih jela. Može se jesti kao sveža, pečena, sušena ili kuvana. Zanimljivo je da se ova jabuka ne jede sa korom, već je potrebno oljuštiti je pre jela. Preporučuje se da se ne uzima na prazan stomak.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija