Da li znate šta su adaptogeni?

Da li ste nekada čuli za adaptogene i da li su se možda već našli na vašoj trpezi u nekom obliku? Ako ne znate šta su, u ovom tekstu delimo sve informacije o njima jer imaju višestruke koristi.

Poslednjih nekoliko godina termin adaptogen je počeo da se koristi redovno i da se sreće u wellness, prehrambenim i zdravstvenim tekstovima i temama. Reč je o terminu koji se koristi za određenu grupu biljaka, trava, začina, a zajedničko im je to što pomažu telu u borbi protiv stresa. Evo nekih od njih:

  1. Reiši pečurke – adaptogeni poreklom sa juga. Ove pečurke pozitivno utiču na naše zdravlje i dugovečnost. Koriste koriste kako bi se ojačao imunološki sistem pomoću antioksidansnih svojstva koja se nalaze u njima. Njihova upotreba je najdelotvornija tokom zimskih meseci, kada nam je i imunitet slabiji. Utiču i na kvalitet sna.  
  2. Moringa – biljka koja se koristi u medicini već 2.000 godina. Spada u grupu adaptogena zbog svoje sposobnosti da poveća otpornost na stres. Ne meša se u normalne funkcije organizma, dakle ne ometa ih, već im samo pomaže da postignu balans ukoliko je narušen.
  3. Ašvaganda – najpoznatija biljka koja pomaže u regulisanju nivoa kortizola (hormona stresa) u našem organizmu. Ukoliko ovu biljku konzumirate neprekidno 60 dana, možete smanjiti nivo kortizola za 30% što je značajna razlika.  

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija