Kako na nas utiče čitanje? (2.deo)

U prethodnom tekstu smo pisali o tome koliko je čitanje zapravo rasprostranjeno u našem svakodnevnom životu i koliku ulogu ima u razvoju znanja i komunikacije. Ipak, koliko god da ne razmišljamo o ovim prednostima čitanja, one jesu poprilično očigledne. U ovom tekstu bismo voleli da napomenemo i neke druge, manje očigledne a podjednako važne, te da vas time inspirišemo da češće uživate i svom omiljenom štivu.

Zanimljiva činjenica o čitanju jeste da, ma koliko ono bilo rasprostranjeno, itekako predstavlja svojevrstan izazov za mozak. Na šta tačno mislimo? Čitanje, kao jedna vrsta intelektualne aktivnosti, čini mozak efikasnijim i “agilnijim”.

S druge strane, fokus koji je potreban za ovakvu aktivnost veoma doprinosi smanjenju stresa – postoje čak i studije koje ukazuju da nekoliko minuta čitanja nakon stresne situacije umanjuje stres za čitavih 67 posto. Još ako je tema takva da ima srećan završetak, poboljšava i raspoloženje, te postajemo vedriji.

A za kraj smo ostavili ono najlepše – čitanje ima tu divnu moć da nas motiviše, pogotovo kada otkrivamo dela drugih ljudi, njihove izazove i kako su ih oni prevazišli. Pored toga, ono podstiče i našu kreativnost, daje nam prostora da maštamo i da zamišljamo nova mesta, nove ljude, predele i da kreiramo čitav svet po soptvenoj meri. Nijedan drugi medijum ne pruža mogućnost za toliko lične uključenosti, zar ne?

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija