Kako probuditi kreativnost na poslu

Ako vaš posao podrazumeva ma koji nivo kreativnosti, sigurno ste se bar nekada našli u situaciji da vam prosto ideje ne dolaze. Ova vrsta “blokade” ne samo da usporava poslovni proces sam po sebi, već veoma frustrira jer stvara osećaj nemogućnosti završetka započetog posla. A što se više frustrirate oko toga, manje su šanse da iznađete neko kreativno rešenje. Šta uraditi u takvoj situaciji?

Najbolji način da se ovo prevaziđe jeste – promena okruženja. Umu su jednostavno neophodni drugačiji stimulusi ne bi li dolazio do drugačijih zaključaka, novih načina da se nešto uradi ili zaista inovativnih ideja. Jasno je da kreativnost ne može da se forsira, pa je i logično što nekada najbolje ideje dolaze kada im se najmanje nadate – što jako često znači van poslovnog okruženja i radnog vremena.

Ipak, u našem ubrzanom svetu, ideje su često potrebne “sad za odmah” te davanja sebi prostora i vremena da se ideja rodi zaista nije moguća. U tom slučaju, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi a koje će pokrenuti vašu kreativnost.

Prva i najjednostavnija opcija jeste da prosto napravite pauzu – sklonite se fizički od radnog prostora ili se prebacite na drugi zadatak, bitno je samo da ne razmišljate aktivno o aktuelnom problemu. Nakon toga se vratite na temu sa svežom perspektivom. Druga opcija je da odvojite par minuta da porazgovarate sa kolegama. Oni zasigurno mogu prići tematici iz drugog ugla koji vama jednostavno nije pao na pamet.

Ukoliko ukombinujete sve ove ideje, sigurni smo da ćete do novih ideja doći mnogo lakše i brže, bez preterane frustracije.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija