Koji su to preduslovi za uspešan rad u kolektivu?

Bilo kakav rad u kolektivu i sa ljudima, koliko god ga možda voleli, ume da bude i veoma stresan i naporan. Ima momenata kada čak i sama okruženost ljudima ne prija, a kamoli svi dogovori i razgovori koji se dešavaju u toku dana. Nekada prosto imamo želju da budemo sami i da ceo posao obavimo u miru, bez ikakvih smetnji. Međutim, to u većini slučajeva nije moguće, pa je potrebno uklopiti se u tim što bolje, a mi vam pišemo kako u nastavku:

  1. Važno je i slušati i osluškivati. Šta ovo znači? Za rad u timu, logično je da je potrebno imati razvijenu veštinu slušanja – obraćati pažnju na kolege i ono što govore, saslušati njihove ideje, perspektive… Pokažite da vas zanimaju teme o kojima vaše kolege razgovaraju, podelite sa njima i neka vaša iskustva. Međutim, to nije uvek dovoljno. Uspešan rad u timu uvek podrazumeva i osluškivanje kolega, tj. imanje u vidu njihovih raspoloženja i povremeno prilagođavanje tome. Kolege će vam biti zahvalne, a samim tim će vam uzvratiti kada i vama bude bila potrebna pomoć ili kada vi budete imali lošiji dan.
  2. Naučite da priznate grešku. Znate li onu čuvenu “Ko radi taj i greši”? Nema ništa istinitije od toga, a kada vam se greška dogodi, budite iskreni i priznajte svoju grešku – pogotovo ukoliko ona zaista direktno utiče na vaše kolege. Velika većina kolega će ceniti takvu iskrenost i znaće da na vas mogu da se oslone, jer nećete pokušavati da sakrijete problem, niti da krivite neku treću stranu koja u problem nije uključena. 
  3. Ne oklevajte da zatražite pomoć. Svaki efkasni i dobro uigrani tim ima nešto zajedničko – članovi se međusobno pomažu. Trudite se da uvek pomognete vašim kolegama kada im je to potrebno, ali naravno nemojte da se stidite da i vi zatražite pomoć kada god vam treba. Ipak, nemojte preterivati, niko nema vremena da se bavi vašim poslom više nego što je neophodno.

Potrudite se da uz pomoć ovih saveta budete timski igrač i da, sa merom, uvek budete uz svoje kolege.  Sigurni smo da će vam prijati rad u uspešnom i zdravom kolektivu.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija