Koliko je brokoli zapravo zdrav?

Da li je brokoli namirnica koju rado izbegavate ili ste ipak njen ljubitelj? Ako je izbegavate, onda sigurno ne znate koliko je ova namirnica zdrava i koliko je preporučljivo uključiti je u plan ishrane.  

Da li znate koji je to sastojak koji je zadužen za sva lekovita svojstva brokolija? U pitanju je sulforafan! On aktivira organizam na stvaranje enzima koji imaju antiupalno dejstvo. Za ovakve efekte potrebno je da nedeljno unesete u svoj organizam oko kilogram brokolija.

Pored sulforafana, brokoli je bogat vitaminima i mineralima. Brokoli, na primer, sadrži duplo više vitamina C nego pomorandža. Ovaj vitamin je značajan u borbi protiv prehlade, takođe pojačava i sposobnost organizma da se odbrani od ostalih spoljašnjih rizika. Pored vitamina C, brokoli sadrži i vitamine B grupe i folnu kiselinu. Od minerala u brokoliju ima dosta kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, kao i hroma.

Kada govorimo o samom konzumiranju, brokoli može da se čuva u frižideru najduže nedelju dana, dok u zamrzivaču može da se čuva i do godinu dana. Potrebno ga je oprati neposredno pre same pripreme. Kako bi sačuvao što više hranljivih sastojaka, najbolje je da ga samo obarite u ključaloj vodi ne više od 5 do 6 minuta.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija