Koliko su leblebije zapravo zdrave?

Sa popularnošću humusa, deluje kao da smo iznova otkrili i njegov glavni sastojak – leblebije! Da li ih vi jedete redovno? Ako ne i ako ne znate čemu koje sve materije sadrže, čitajte dalje jer delimo sa vama sve podatke o ovoj namirnici.

Verovali ili ne, osim poznatog humusa, leblebije se mogu naći svuda i u svakom obliku – u vidu brašna, čipsa ili testenine.

Drugi naziv za leblebiju je i slanutak, a ona je iz porodice mahunarki. Vrlo je bliska pasulju i kikirikiju, a ukus podseća na samu mešavnu pasulja i kikirikija. S obzirom da potiče iz mediteranskog područja, jasno je i zašto je deo naše tradicije.

Leblebija je veoma bogata hranljivim sastojcima, mineralima i vitaminima. U sebi sadrži gvožđe, fosfor, vitamin C, folat i „dobre“ masti. Pored toga, pogodna je i za vegeterijance, jer sadrži visok nivo proteina (jedna šolja leblebija sadrži 15g što je trećina dnevne potrebe proteina kod žene).

Pored proteina, konzumiranjem leblebija možemo da obezbedimo sebi i svom organizmu 13g vlakana, a ona utiču na zdravlje srca, kao i na ceo organizam. Osim toga, toliki sadržaj vlakana garantuje i duži osećaj sitosti.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija