Koliko su značajne semenke iz lubenice?

Leto ne može da prođe, a da ne pojedemo makar jedno parče lubenice. Volimo ih jer su slatke i osvežavajuće i jedemo ih uglavnom bez semenki. A da li ste znali koliko su one zapravo zdrave i da ne bi trebalo da ih bacamo?

Semenke lubenice mogu da smanje krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi, jer su bogate zdravim mastima, kao i mineralima. Nazivaju se još i semenkama zdravlja, zato što u sebi sadrže 31,9% proteina, 57,1% masti, 4,4% ugljenih hidrata, 8,2% vlakana, kao i amino kiseline.

Magnezijum, mineral koji se nalazi u ovim semenkama je jako značajan, zato što pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i reguliše nivo šećera u krvi. Pored ovog minerala, semenke sadrže i cink, koji je redak mineral, a jako je značajan za naš imuni sistem. Potrebna dnevna doza unosa cinka je 15mg, a 100g semenki sadrže 10mg, to dovoljno govori o tome koliko je zapravo važno da unosimo semenke lubenice.

Pored toga što konzumiranjem možete da jačate svoj imunitet i čuvate zdravlje, semenke lubenice su dobre i kao prirodni lek. Mogu se koristiti za snižavanje telesne temperature, tako što ćete izdrobiti semenke, pomešati ih sa prohlađenom prokuvanom vodom u odnosu 1:10 i na svaka 2 sata konzumirati po jednu kafenu kašiku.

Pored svega do sada što smo naveli koliko su značajne za naše zdravlje, semenke lubenice se mogu koristiti i u kozmetici, zato što čine kožu mekanom i glatkom.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija