Koliko znate o kaligrafiji?

Pisali smo o pisanju i kako ono utiče na nas i naše misli, međutim, postoji i „umetnička“ vrsta pisanja o kojoj se malo govori. Ukoliko ste razmišljali o tome da pronađete novi hobi, volite da pišete i da stvarate rukama, kaligrafija je možda savršen hobi za vas. A koliko o njoj znate?

Teško je odrediti njeno tačno poreklo jer postoji maltene otkada postoji i pisana reč, ali procenjuje se da vodi poreklo iz Kine, što ne treba da čudi imajući u vidu složene znakove kojim oduvek pišu. Isto važi i za japansku kulturu, te je u obe ove zemlje veština lepog pisanja tj. kaligrafija bila neverovatno cenjena i korišćena čak i kao kriterijum za pristupanje carskom dvoru. U našim predelima, kaligrafija se razvila najpre u manastirima jer su monasi rukom prepisivali spise. Kaže se čak da je postojao period kada su se i spisi raspoznavali prema unikatnom stilu pisanja određenog monaha ili manastira.

Danas se ova veština koristi najpre za izradu posebnih dokumenata, čestitki i sličnih tekstova. Zanimljivo je to da, iako se tradicionalno za ovu vrstu pisanja koristio pergament, papirus ili papir i pero sa mastilom, danas postoje i posebni markeri i flomasteri kojima se piše ovom tehnikom.

To znači da vam je za učenje ove tehnike potrebno zaista malo „opreme“, ali zato je potrebno mnogo volje! Osnove pisanja se savlađuju po nekoliko meseci, a potom možete birati stilove i učiti nove, možda čak i osmisliti svoj.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija