Koliko znate o šumskoj medicini?

Koliko ste puta pomislili ili čuli koliko je značajno da provodimo što više slobodnog vremena u šumi? Razlog je taj što šuma ima blagotvorno dejstvo na čoveka, kao i pozitivan uticaj na psihofizičko zdravlje. Nakon boravka u šumi osećamo se mnogo bolje, a da možda čak nismo ni svesni toga koliko i šta nam prija. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko saveta zbog čega je dobro boraviti u prirodi.

  • Šetnja šumom je značajnija nego boravak u teretani – psiholozi tvrde da je bolje da slobodno vreme provedemo u šetnji kroz šumu nego na traci u teretani. Na taj način se povezujemo sa prijateljima i porodicom, a ujedno nam se luči i hormon sreće.
  • Terapeutsko dejstvo – kada imamo osećaj da nam je lepo ili osećamo neko olakšanje nakon boravka u šumi, to je pravi dokaz da ona pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje.  Boravak u šumi će vam pomoći da se oslobodite stresa, negativne energije, a povećaće vam energiju i osećaj zadovoljstva.
  • Blagotvorno dejstvo na pluća – ukoliko živite u gradu, šanse su velike da vazduh koji svakodnevno udišete sadrži mnogo materija koje nisu ivek dobre za vas. U šumama, toliko blizu drveću, udisaćete čist vazduh, a kiseonik iz njega će blagotvorno delovati na vaša pluća.

Potrudite se da što više vremena provodite u prirodi ili u šumi, kako biste umirili sebe i oslobili se stresa i raznih negativnih situacija, koje vam se svakodnevno dešavaju.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija