Najvažnije rečenice koje dete treba da čuje

Vaspitanje deteta jeste jedno od najodgovornijih, najtežih i najlepših iskustava koje čovek može da ima. Za to ne postoji nikakvo pravilo, puno puta je teško odrediti šta je dobro a šta loše, a ujedno je lako zaboraviti da je vaspitavanje konstantan proces.

Upravo zato su stručnjaci, nakon opserviranja ponašanja i dece i roditelja i efekata koje ta ponašanja imaju na kasniji razvitak deteta, došli do nekoliko zaključaka koje „lekcije“ je najbitnije preneti detetu da bi ono odraslo što zdravije.

Sa vama delimo nekoliko ovih lekcija u vidu jednostavnih rečenica koje treba detetu ponavljati i zašto su baš one važne:

  • Sve će biti u redu – ova rečenica, iako nikako ne odražava pravo stanje stvari u svakom trenutku, detetu daje do znanja da ste tu za njega svakako i uči ga da posmatra život sa pozitivnije strane. Ta vera u pozitivan ishod ma kakve situacije će mu pomoći suočavanju sa životom.
  • Možeš ti to – ova jednostavna, ali jaka poruka detetu daje do znanja da vi verujete u njega i njegove sposobnosti, uči ga i samo uvek veruje u sebe i ono što može da uradi i ujedno da apsolutno nikada ne odustaje od sebe i svojih ciljeva.
  • Tu sam za tebe – ovu vrstu sigurnosti detetu može da pruži samo roditelj, a kada se dete oseća sigurno, ima bolje predispozicije da stekne veće samopouzdanje i volju za probavanjem jer zna da ima sigurno mesto gde može da se vrati u svakom trenutku.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija