Najzdravije sezonsko voće i povrće

Dolazi nam proleće, a sa njim i promena načina ishrane, veći unos šarenog i svežeg voća i povrća i prebacivanje na laganiju hranu – salate ponovo postaju zvezda svakog obroka. A da li znate koje je to voće i povrće najzdravije?  

Voće i povrće je deo svakog zdravog jelovnika, a iako su najzdravije namirnice, ni svako voće i povrće nemaju isti sadržaj mikro i makro nutrijenata. Saznajte u nastavku teksta koje voće i povrće nam daje najviše vitamina i minerala.

Zbog visokog sadržaja vitamina C, većina ljudi smatra da su citrusi u grupi najzdravijih. Međutim, neke druge vrste voća i povrća, kao što su kivi, paprika, kupus i brokoli, imaju veću količinu ovog vitamina, nego sami citrusi.

Da li biste ikada pomislili da je bobičasto voće najzdravije? Ovo voće ima najpovoljniji uticaj na naše zdravlje jer je najbogatiji izvor antioksidanasa, koji su odlični borci protiv velikog broja bolesti.

Takođe, pored voća, veoma je zdravo i povrće, među kojima je i zeleno lisnato. Ovom povrću se, priznaćete, svi radujemo kada dođe proleće i njihova sezona. Ono je najzdravije zbog njihove gustine nutrijenata. Po jednoj kaloriji ovog povrća unosimo najviše nutrijenata u odnosu na druga. Vrlo je važno uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu, a to se odnosi na unos zelene salate, brokolija, kupusa, kelja, prokelja…

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija