Novogodišnji običaji iz raznih krajeva sveta

Proslava Nove godine je tradicija koja traje, a svi joj se neizmerno radujemo. Ona se, naravno, organizuje u celom svetu, ali se u svakoj zemlji Nova godina dočekuje na različit način. U mnogim zemljama glavna atrakcija i običaj u novogodišnjoj noći je vatromet, ali u mnogima ovo veče predstavlja priliku za ispunjenje želja, do čega se dolazi na veoma interesantne načine. U nastavku pročitajte koji su to neki od najzanimljivijih novogodišnjih običaja širom sveta:

  1. Finska – oni imaju dugu tradiciju predviđanja na veče dočeka Nove godine, i to na jedan vrlo interesantan način. Bacaju topljeni kalaj u posudu sa vodom, a zatim tumače oblike koje metal dobija nakon što u hladnoj vodi dobije čvrstu strukturu. Tako, na primer, brod predstavlja putovanje, oblik srca predstavlja venčanje ili ljubav u predstojećoj godini.
  2. Rusija – imaju običaj zapisivanja novogodišnjih želja. Oni svoje želje napišu na parčetu papira, zatim ga zapale, a prah stave u čašu šampanjca. Taj šampanjac posle čuvaju za novogodišnju zdravicu u ponoć.
  3. Španija – oni novogodišnje noći uglavnom proslavljaju uz tradicionalnu porodičnu večeru, a karakteristična je tradicija odbrojavanja do ponoći. Trenutak pre nego što sat otkuca ponoć, prema njihovom običaju, trebalo bi pojesti najmanje 12 zrna grožđa, sve zavisi koliko brzo možete da ih pojedete. Ako vam to uspe, sledeće godine vas očekuje, prema njihovom običaju, sreća i uspeh.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija