Osobitosti pomorandže i njene istorije

Ova egzotična voćka sa juga se toliko odomaćila u našim kuhinjama da se zimska trpeza bez nje ne može zamisliti. A važan faktor koji doprinosi njenoj stalnoj popularnosti jeste i njena multifunkcionalnost! Počnimo od početka.

Već je u antičko doba bila na sjajnom glasu, što ne treba da čudi budući da je obala Mediterana savršena klima za gajenje ove voćke. Koliko je bila značajna, govori i činjenica da je „glavni lik“ nekoliko mitova, a neki od njih su o Herkulesu.

Potom se vekovima nije mnogo pominjala, kada je, niotkuda, doživela preporod među francuskim damama 17. veka. One se nisu mogle zasititi pomorandže – ali ne samo njenih plodova, već su cvet pomorandže koristile za dekoraciju i parfeme, dok su sok i koru koristile u kozmetičke svrhe.

Danas, SAD je jedan od najvećih uzgajivača pomorandži, a klasičan američki doručak se bez nje ne može zamisliti. U drugim delovima sveta našla je i druge upotrebe. Na primer, na Jamajci je sok od pomorandže pandan jabukovom sirćetu kod nas – koristi se za dezinfekciju i čišćenje.

Međutim, ništa od ovoga ne bi bilo važno da pomorandža sama po sebi nema fenomenalne sastojke poput vitamina A, vitamina B, amino-kiselina, beta-karotena, pektina, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma, joda, fosfora, cinka, mangana, gvožđa i vitamina po kome je najpoznatija – vitamina C. Pored sastojaka, sjajan ukus je ono što je izdvaja i zbog čega postoji i Wellness keks sa ukusom pomorandže preliven crnom čokoladom – za sve ljubitelje ovog voća, ali i sjajnih ukusa.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija