Pirinčano mleko – napravite ga sami!

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi kojoj obično kravlje mleko ne prija ili grupu ljudi koja ne sme da ga konzumira, znate da postoji mnogo alternativa na tržištu. Govorimo o biljnim alternativama koje ne sadrže laktozu (koja je najčešći razlog zašto mleko ne prija), ali sadrže mnoge minerale i vitamine, u zavisnosti od vrste, naravno. A da li ste nekada probali da sami napravite biljno mleko? Ukoliko niste, dajemo vam recept za pripremu domaćeg, pirinčanog mleka za koje kažu da ima jedan od najblažih i najneutralnijih ukusa.  

Potrebno vam je:

  • Četiri šolje vode
  • Pola šolje belog pirinča
  • Kafena kašika ekstrakta od vanile
  • Jedna urma
  • Dve kafene kašike kakao praha

Način pripreme:

Pirinač prelijte vrućom, ali ne ključalom vodom i ostavite da odstoji dva sata. Pirinać će omekšati ali će i dalje biti sirov. Pirinač, zajedno sa vodom u kojoj je stajao, prespite u blender i dodajte ostale sastojke po ukusu (vanila, kakao, urma, so...). Potrebno je da blendate dok se svi sastojci ne spoje i dok ne dobijete konzistentu tečnost. Ukoliko više volite da tečnost bude ređa, dodajte još vode. Potom, prespite u posudu preko gaze kako bi se mleko dobro iscedilo i odvojila sva pulpa. Mleko može da stoji do pet dana u frižideru.

Koristite ga kako inače koristite mleko – samo, u kafi, čaju… i obavezno se zasladite i omiljenim ukusom Wellness keksa dok uživate u napitku sa domaćim pirinčanim mlekom.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija