Pisanje – zaboravljena veština?

Koliko vremena provodite pred nekom vrstom ekrana? Način funkcionisanja nam se svima kolektivno mnogo promenio tokom prethodne decenije pa pretpostavljamo da je odogovor na naše prvo pitanje – mnogo. O štetnosti i načinima zaštite očiju, kičme i ostalih delova tela od ovog, i dalje, veoma neprirodnog stanja se mnogo govori, ali kakve to veze ima sa našom temom?

Želeli bismo da skrenemo pažnju na još jednu posledicu upotrebe ekrana o kojoj se mnogo manje priča i misli – manjak pisanja. Istina je da, nakon završenog obrazovanja, većina ljudi zaista veoma retko uzima olovku u ruke i – piše.

Najveći razlog za to jeste što za tim zaista više nema ni potrebe; osobe koje mnogo pišu to uglavnom čine preko računara ili telefona. A da li je pisanje rukom zaista toliko bitno na kraju dana?

Istraživanja pokazuju da jeste, čak i u odraslom dobu! Naime, pisanje rukom je ključno za usmeravanje misli jer navodi da mislimo u koherentnim rečenicama koje smo potom u stanju i da zapišemo. Naravno, sličan proces se događa i prilikom iskucavanja teksta, ali ono što pravi veliku razliku jeste da pisanje rukom značajno povećava šanse da se zapamti zapisani tekst. Pisanje takođe pomaže da se izrazimo preciznije i jasnije baš zato što je nemoguće pisati brzinom kojom mislimo. Kako to iskoristiti u svakodnevnom životu?

Možda je najveća moć pisanja upravo to što predstavlja neku vrstu razgovora sa samim sobom, te sledeći put kada budete donosili neku bitniju odluku, obavezno zapišite svoje misli na tu temu i videćete razliku u jasnoći koja će se pojaviti i u vašim mislima.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija