Retko ga jedemo, a veoma je značajan za žene – komorač

Postoje namirnice koje nemamo naviku da uvrstimo u našu ishranu, a veoma su zdrave. Jedna od takvih namirnica je upravo i komorač, koji je veoma značajan prvenstveno za žene. Bogat je hranljivim sastojcima, a već duže vreme se koristi i kao lekovita biljka za sve respiratorne probleme.

Biljka komorač u sebi sadrži antioksidanse i važna antimikrobna, antivirusna i antiinflamatorna jedinjenja. Takođe, bogat je vitaminom C i kalijumom, a u manjim količinama sadrži i mangan, kalcijum, gvožđe i vitamin B.

Pored toga što je značajan za reproduktivno zdravlje, komorač poboljšava i varenje. Koristi se kao vrsta začina, a možemo ga konzumirati i kao čaj.

Zašto je komorač toliko značajan za žene? Prvenstveno je korisno njegovo ulje. Blagotvorni efekti ulja se koriste u lečenju menstrualnih bolova, bolova u PMS-u, a takođe se koristi i kod sindroma policističnih jajnika. Ulje komorača je dobar stimulans mleka kod žena koje doje.

Važno je napomenuti da se pre upotrebe ulja, treba konsultovati sa lekarom. To prvenstveno treba da urade žene koje su u drugom stanju ili pokušavaju da ostanu u drugom stanju.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija