Saveti za održavanje lala

Sigurno ste primetili da su se na pijacama, u cvećarama i na ulicama već uveliko pojavili šareni buketi lala. Kao jedan od raznobojnih vesnika proleća, one zaista ulepšavaju i ulice, ali i dom ukoliko ih kupite.

Da bi vam lale što duže opstale u domu i u vazi, do sledeće kupovine, pročitajte naših nekoliko saveta za njihovo pravilno održavanje: 

  • Birajte lale koje se još uvek nisu rascvetale – lale koje su se već procvetale izgledaju lepše, ali se zato i brže suše. Takođe, ako ih kupite rascvetale, mnogo im brže opadaju listovi.
  • Birajte vazu koja je duboka – to je važno kako se cvetovi ne bi krivili. Ujedno vodite računa da vam vaza bude čista i suva pre nego što u nju sipate čistu vodu. Na taj način ćete sprečiti da vam potencijalne bakterije ugroze biljku i da vam ona što duže traje.
  • Tamnija i suva mesta – verovali ili ne, lale ne vole visoku temperaturu i svetla mesta. Da bi vam duže opstale držite ih na mestima na kojima nisu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti.
  • Potrebno im je dosta vode – menjajte im vodu svakog dana. Kao podvrsta lukovica, lalama je neophodno mnogo vode, a bitno je i da ta voda bude sveža. Menjajte im vodu svakoga dana, a možete probati i trik sa kockama leda. Ubacite nekoliko u vazu, a one će se lagano topiti i održavati hladniju temperaturu vode koja prija lalama (jer ne vole nikakvu vrstu toplote).

Isprobajte neki od ovih saveta, sigurni smo da će vam lale duže trajati, a dom biti ispunjen mirisom proleća.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija