Saznajte zanimljivosti o cimetu

Cimet, kao dodatak jelima, veoma je poznat u svetu poslastičarstva i mnogi specijaliteti se ne mogu zamisliti bez njega. Međutim, kao začin, cimet ima zaista dugu i zanimljivu istoriju, pa čak i nekoliko legendi koje ga prate. U nastavku pročitajte najzanimljivije činjenice o njemu.

Za početak, da li ste znali da je cimet zimzeleno drvo, a da je deo koji mi konzumiramo zapravo kora tog drveta? Plod se ne koristi za jelo, ali ima upotrebu prilikom pravljenja voska.

Potiče sa Šri Lanke, gde se i dalje gaji i odakle dolazi najpoznatiji cimet na svetu, pored kineskog cimeta, a pominje se u spisima još 2800 godine pre nove ere. Uspeva samo u tropskim krajevima, a vekovima je bio cenjen i kao začin i kao lek. Čak su i Egipćani znali za njega i koristili su ga za balsamovanje. U antičko doba je bio toliko cenjen da je bio vredniji od zlata.

U Evropu su ga doneli arapski trgovci i od tada je za njim počela prava pomama – sam Kristofer Kolumbo je na jednoj od ekspedicija planirao da pronađe cimet i da ga donese u svoju domovinu.

Danas, iako više nije na cenjen toliko visoko kao nekada, jer je mnogo dostupniji, ima široku upotrebu i brojne benefite po zdravlje o čemu možete pročitati u ovom tekstu: http://bambiwellness.rs/saveti/sve-prednosti-cimeta

Zaključak je veoma jasan, cimet je veoma koristan za ljudski organizam, a pritom je i jako ukusan, pa se preporučuje u redovnoj ishrani. A za ukusnu užinu sa aromom cimeta, uvek je tu Wellness No Sugar Added koji se savršeno slaže uz tople i hladne napitke.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija