Šta je “matcha” čaj i zašto je dobar za nas?

Sigurno ste do sada čuli, makar usput, da se pominje matcha čaj i da se priča o njegovim svojstvima te da je dobro konzumirati ga. Ali šta je tačno matcha čaj i čemu tačno on doprinosi?

U pitanju je čaj koji se pravi od pudera jedne vrste zelenog čaja koji je obrađen na poseban način. Naime, postoje tri glavne razlike između dobro poznatog zelenog čaja i matcha čaja. Prva je u načinu gajenja – žbun zelenog čaja se gaji u senci što mu obezbeđuje viši nivo hlorofila i intenzivniju zelenu boju. Druga je vezana za način obrade – da bi se dobio fini prah, u kamenom mlinu se melju samo najfiniji listići, bez bilo kakvih tvrdih delova, a treća razlika jeste u samom načinu upotrebe.

Matcha čaj je poznat po tome što se priprema prelivanjem ovog praha a tokom ispijanja se konzumira i sam prah jer je toliko fin, da se potpuno rastvara u vodi. Upravo to ga čini i jako lekovitim. Kao i zeleni čaj od koga nastaje, sadrži veliku količinu antioksidanasa, ali i vitamine A,B,C i E.

Pored toga, sadrži i kafetin, karotin, magnezijum, kalijum, cink i mnoge druge materije koje pomažu organizmu u boljem funkcionisanju.

Osim u formi čaja, matcha se može konzumirati i u poslasticama.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija