Sve upotrebe kokosa

Šta je vama prva asocijacija kada pomislite na kokos? Prilično smo sigurni da vas prvenstveno podseća na letnji period – ovaj tropski orah je tokom godina postao pravi simbol letnjih uživancija.

To ne treba da čudi imajući u vidu da je potekao sa polinezijskih ostrva i da se odatle polako proširio po celom svetu. Svetsku popularnost je stekao tek pedesetih godina prošlog veka i otada njegova popularnost ne jenjava. A zašto je postao i ostao toliko popularan? Odgovor je zapravo veoma jednostavan – ima široku upotrebu. U nastavku pročitajte u kojim sve oblicima se koristi kokos i na koji način.

  • Kokosovo mleko i kokosovo brašno – mleko se zapravo pravi od brašna tj. od rendanog mesa kokosa koje se potom dodatno prelije vodom. Kako nastaju od istog dela ploda, sadrže i iste nutrijente, samo u manjoj ili većoj meri i drugačijoj formi. Naime, mleko sadrži veliki broj minerala, među kojima je možda najviše zastupljeno gvožđe, te redovnim konzumiranjem povoljno utiče na nestanak anemije.
  • Kokosovo ulje – o ovom ulju ste sigurno nešto čitali, makar u prolazu, jer je prethodnih godina svrstano u nezvaničnu kategoriju superhrane. Zašto? Ovo ulje sadrži čak 91% zdravih masti, te ih ljudsko telo upija (bilo konzumiranjem, bilo spoljnom upotrebom) deset puta brže i na taj način obezbeđuje i energiju za organizam mnogo efikasnije.
  • Kokosova voda – ovaj deo kokosa se dobija direktno iz ploda i ima potpuno drugačiju strukturu, a i drugačiji ukus od kokosovog mleka. Sadrži čitavo obilje vitamina i minerala, a manje je kalorična od mleka. Takođe, razlog zašto stručnjaci preporučuju ovu vodu jeste činjenica da, po sastavu, veoma nalikuje krvnoj plazmi i kao takva, pogoduje ljudskom organizmu.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija