Zaboravljeni božićni običaji

Vreme praznika je oduvek podrazumevalo provođenje kvalitetnog vremena sa porodicom iz čega su vremenom nastali i mnogi običaji i rituali. Samim tim, svaki praznik sa sobom nosi određene običaje. Tako je i kod Božića, ljudi se trude da ispoštuju sve običaje koji se prenose sa kolena na koleno, ali kako se i oni menjaju iz veka u vek, iz decenije u deceniju, neki od njih prosto padnu u zaborav.

Božić je sam po sebi jedan od najvećih hrišćanskih praznika i nekada se, prema običajima, praznovao tri dana. Prvi dan se provodio samo u krugu porodice, dok su ostala dva dana značila da se ide u goste i da se gosti čašćavaju.

Jedan od zaboravljenih običaja jeste i ovaj – nekada se ujutru cela porodica okupljala da bi podelila posebnih 12 kolačića koji su predstavljali 12 apostola. Svaki je imao neku namenu. Prvi kolači su se delili ukućanima, dok su se ostali, koji ostanu, odnosili u dvorište. Danas se ovaj običaj retko gde primenjuje.

Za Božić se uvek podrazumevalo da se sprema bogata trpeza jer je to dan kada se mrsi, nakon posta. Ovaj običaj je u većini porodica ostao i danas, međutim, zaboravilo se da se tradicionalno uvek spremala guska na Božić. Ovo jelo ćete sad retko naći na trpezi, zamenili su ga prase ili pile.

Postoji još mnogo običaja koji su povezani sa Božićem, a koji su zaboravljeni. Svakako, praznike je važno provoditi u miru, ljubavi i slozi. Ove godine probajte da uvrstite u svoje običaje i neke zaboravljene.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija