Začinsko bilje u domu

Ljubitelji biljaka znaju koliko one oplemenjuju životni prostor gde god da se nalaze i zato ih gaje na svim mestima koja im to dopuštaju – dvorištu, terasi, simsu ili dnevnom boravku. O tome koliko je korisno imati ih u domu pisali smo u ovom tekstu: http://bambiwellness.rs/saveti/lepo-i-korisno-biljke-u-stanu

Današnja tema je, ipak, nešto drugačija – pisaćemo o biljkama koje, osim što su korisne za opšti kvalitet vazduha, one se mogu koristiti i za jelo/piće. U pitanju je začinsko bilje.

  1. Ruzmarin – ova biljka je veoma aromatična, pa samo njeno prisustvo u vašem domu će ga ispuniti blagim, prijatnim mirisom. U kulinarstvu se koristi najčešće u jelima sa mesom, ribom i povrćem, a čaj od ruzmarina je poznat po tome što umiruje glavobolju. Kao biljka je veoma lak za održavanje, leti ga je potrebno zalivati dva puta nedeljno i držati na sunčanom mestu.
  2. Origano – još jedna biljka koja veoma lako uspeva u kućnim uslovima, takođe joj prija sunčeva svetlost i potrebno je periodično zalivati. Od ove biljke se koristi samo lišće, a ono je spremno za branje kada biljka naraste oko 10 centimetara. Sveže i sušeno lišće origana se dodaje u najrazličitija jela. 
  3. Nana – nana ili menta je možda čak i najraznovrsnija biljka kada govorimo o njenoj upotrebi. Koristi se za začinjavanje jela, a od nje se mogu praviti i sokovi, sladoledi, salate ili čak može biti dodatak raznim koktelima. Listove nane možete koristiti i sveže i sušene, podjednake benefite daju, pogotovo kada se pripremi čaj. Najpoznatija je po tome što je veoma osvežavajuća. A ako i vi želite da se osvežite ovog leta, tu je i Wellness Limunana keks koji će vam pružiti duplo osveženje.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija