Zašto sunce pozitivno utiče na raspoloženje?

Primetili ste da ste boljeg raspoloženja, da vam je lakše da ustanete i da imate više energije? Čak i ako ne volite leto i vrućine koje ono donosi sa sobom, veća izloženost suncu sama po sebi donosi lepše raspoloženje. Razlog za to je pre svega – hemijski! Odogovor zapravo leži u vitaminu D i serotoninu – sunčeva svetlost pomaže da se proizvode u našem organizmu.

Vitamin D je značajan za jačanje imuniteta u borbi protiv virusa i bakterija, a pomaže i kod jačanja kostiju, lepšeg izgleda kože i kod jačih noktiju, a efekti se vide uz samo 15 minuta dnevne izloženosti sunčevoj svetlosti. Naravno, preporučuje se da to bude u ranim jutarnjim ili kasnijom popodnevnim časovima. 

Tokom letnjih meseci svi se osećamo raspoloženije i čini se da imamo mnogo više energije. Razlog je taj da, što smo više izloženi suncu, više se povećava nivo hormona sreće – serotonina.

U zimskim mesecima kada nema dovoljno sunca javljaju se stres i sezonska depresija. Više vremena se provodi u kući, umorniji smo, a takođe i lošije komuniciramo sa drugima. U letnjim mesecima depresija se smanjuje ili čak nestaje, jer dosta vremena provodimo napolju, na suncu i samim tim smo i raspoloženiji. Na isti način se smanjuje i stres.

Zato svaki put kada odlučite da se sunčate, znajte da na taj način ne dobijate samo preplanuli ten, već poboljšavate i imunitet i mentalno zdravlje.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija