Značaj konzumiranja jabuka

Da li vam je poznata čuvena američka izreka „Jedna jabuka na dan sprečava odlazak kod doktora“? Ona sama već dovoljno predočava koliko je zapravo značajno konzumiranje jabuka na dnevnom nivou. U daljem tekstu ćemo vam reći nekoliko činjenica o ovom voću.

Kada govorimo o konzumiranju voća, prva asocijacija jesu vitamini. A kada govorimo o vitaminu C, verovatno ne biste odmah pomislili da ga i jabuke sadrže u nekoj većoj meri. Međutim, one su veoma bogate ovim vitaminom, što jabuke čini sjajnim saveznikom u borbi protiv virusa i prehlada.

Pored toga, jabuke sadrže i fenol koji je bitan za snižavanje lošeg holesterola, a povećavanje dobrog. Može se čak reći da imaju funkciju čišćenja određenih organa kao što je pomenuti krvotok, ali i zubi i desni! Redovno konzumiranje jabuka sprečava nastanak karijesa, budući da sok jabuke ubija čak 80 odsto bakterija koje se nalaze u usnoj duplji.

Još jedan organ na koji jabuke imaju značajan uticaj jesu – pluća. One utiču na smanjenje disajnih tegoba, nekada do te mere da ih čak potpuno „izleče“.

Sjajna stvar kada su jabuke u pitanju jeste to što nemaju visoku kalorijsku vrednost a čak i utiču na suzbijanje gladi, što je odlična vest za sve one koji vode računa o ishrani.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija