Joga i jesen

Pranayama tehnika

Sedite pravo, prekrštenih nogu.

Na čelo stavite jagodice ispruženog kažiprsta i srednjeg prsta ruke kojom želite da počnete vežbu. Nakon završene prvog seta vežbi, promenićete ruku. Palac i domali prste će vam služiti da zatvarate nozdrvu. Recimo da ste izabrali desnu ruku, zatvaraćete desnu nozdrvu prvo. Počinjemo desnim palcem kojim zatvaramo desnu nozdrvu i udišemo polako, mirno, brojeći do 7 ili 10. Kada smo udahnuli dovoljno, zatvaramo levu nozdrvu domalim prstom, sklanjamo desni palac sa desne nozdrve i lagano izdišemo kroz nju. Potom udišemo kroz istu desnu nozdrvu, ponovo do 7 ili 10 sekundi. Kada završimo, zatvaramo je desnim palcem, sklanjamo domali prst sa leve nozdrve i sada izdišemo kroz nju.

Trudite se da vam dah bude ujednačen, istrajnim vežbanjem, sve više ćete ga produžavati. Zadajte sebi manje brojeve u početku, pet ili deset, da biste postepeno povećavali i stigli do pedeset. U početku ćete osećati blagu vrtoglavicu ali isto tako imaćete utisak da ste konačno pravilno disali, da vam je um osvežen i da ste puni kiseonika.

1. Varenje u pozi Supta Matsyendrasana

Lezite na leđa, ispružite noge, protegnite se.

Ruke vam stoje sa strane, sa dlanovima okrenutim na gore. Desnu nogu blago savijajte u kolenu, uz  levu nogu, tako da je stopalo blizu zadnjice. Levom rukom se uhvatite za desno koleno i povucite ga u levu stranu dok ne osetite da se tako savijeno isteže. Glavu polako okrenite ka otvorenom dlanu i ostanite tako uz deset udisaja, nakon čega možete promeniti nogu i ruku.

2. Disanje u Kobri

Lezite na stomak i ispružite se. Ispravite leđa, vrhove stopala tako da nalegnu na pod. Postavite svoje ruke uz telo, ispod svojih ramena. Noge i stopala pritisnite o pod. Na udah počnite da se oslanjate na ruke i podižite gornji deo tela, ali samo toliko dok je stidna kost/pubis dodiruje pod.

Pritisnite repni pršljen prema stidnoj kost, skupite kukove i učvrstite butine. Lopatice i grudna kost idu napred. Zadnji deo leđa istežite ujednačeno duž cele kičme. Dišite u ovom položaju nekoliko minuta kako lako otvarate grudni koš.

Ova poza će vam pomoći da istegnete kičmu, otvorite pluća. Terapeutski deluje na astmu.

Nakon ove vežbe možete odmoriti u pozi Dete.

 

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija