Joga vežbe za bolje varenje

Bez obzira da li je krivac masna i prezačinjena hrana, preskakanje doručka i pokušaj da se isti nadomesti u večernjim satima; nepostojanje ili nepoštovanje ustaljenog vremenskog rasporeda obroka, kao i same njihove obilnosti – nadutost i probavne tegobe su generalno veoma neprijatne. Ponekad to ide i u smeru ozbiljnijih problema digestivnog trakta – razvoju inflamatornih bolesti creva, poput ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti... što izuzetno otežava organizaciju i kreiranje svakodnevnice.

U zavisnosti od složenosti problema varenja, primenjuju se razne metode za njegovo ublažavanje. Pored adekvatnog režima ishrane ili lekarske terapije (ukoliko je ista neophodna), joga se pokazala veoma učinkovitom. Brojne vežbe za abdominalne organe, u kombinaciji sa dubokim disanjem koje utiče na splet nerava u njima, mogu umanjiti brojne neprijatnosti (nadutost, konstipaciju...).  A sa boljim varenjem, dobijamo i više energije!

 

Tri jednostavne vežbe za početnike

Ardha Pawanmuktasana – ime potiče od sanskritskih reči (koje joga izvorno neguje): ardha što znači polovina, pavana – vetar ili vazduh; mukta – sloboda, oslobađanje, i asanapoložaj (poza).  Vežba koja ponajviše stimuliše eliminaciju sakupljenih gasova u želucu i crevima.

Savijte levu nogu do grudnog koša i (levom) rukom pritisnite koleno. Istovremeno, desnom nogom, koja vam je u potpunosti ispravljena – zategnuta, pritiskajte tlo na kom ležite. Zadržite se u tome 1-2 minuta. Potom ponovite isto sa drugom stranom tela. Tako naizmenično, što više puta možete.

Marjaryasana-Bitilasana – ime potiče od sanskritskih reči: marjari – mačka,  bitila – krava i asana – položaj (poza).

Klečeća poza sa kolenima u ravni kukova i raširenim rukama malo ispred ramena –  kako vam kičma ne bi bila u potpunosti ispravljena (slika 2). Glavu držite podignutu sve vreme. Disanje je najbitnije za ovu vežbu. Udišete vazduh toliko duboko da vam se stomak prirodno sam „uvlači“, a  pri izdisaju (dok poslednje „kapi“ vazduha) opušta, kao da pupkom teži ka zemlji. Ponavljate ovo minimum 10x.

Ova vežba pomaže da sveža krv pristigne u epitelne ćelije odgovorne za funkciju zdravih creva. Takođe, dobra je relaksaciju i samu cirkulaciju, rad srca.

 

Setu bandha sarvangasana – ime potiče od sanskritskih reči: setu – što znači most, bandhaspona, vezivanje, spajanje;  sarva – što znači sve, anga – grana (drveta), deo tela i asana – položaj (poza).

Lezite i polako se izdignite kukovima tako da vam stopala budu celom površinom na zemlji, kao i ispružene ruke koje držite spojene (slika 3.). Glava i vrat treba da budu opušteni. Sve što treba da uradite je da dišete potpuno prirodno u ovom položaju tela. Prilikom izdisaja osetićete težinu svog tela, te i mali napor da se oduprete zemlji stopalima i celim rukama, kako ne biste izgubili ravnotežu.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija