Jogom protiv stresa

1. Poznata i jednostavna

Ovo je poza koja nam prva padne na pamet kada pomenemo jogu. To ne znači da jednostavno nije efikasno. Ova poza vam otvara kukove i ispravlja kičmu. Fokusiranjem na duboko disanje, oslobodićete se mentalnog i fizičkog tereta.

Sedite i ukrstite noge. Otvorite kolena što više možete, smestite stopala ispod suprotnog kolena i postavite ruke na kolena, tako da ih dlanovi dodiruju. Torzo, glava i kičma su ispravljeni. Pogled je opušten ili jednostavno zatvorite oči i brojite svoje udisaje. Za početak možete držati jednu ruku na svom stomaku kako biste osetili kako disanje počinje odatle.

Pažljivo pratite svoj dah. Locirajte njegov put do stomaka, polako brojeći dokle god možete, nište ne forsirajte. Na taj način, sprečićete pojavu misli koje vas opterećuju. Nakon određenog vremena, kada osetite da ste se dovoljno opustili u toj pozi, možete da zamenite položaj stopala.

2. Poza Dete

Položaj koji omogućava opuštenost uma. Dovoljno blag i pasivan da se telo umiri, ali pruža i mogućnost nežnog istezanja leđa i ramena, tako da otpuštate stres kroz prednji deo tela. Ovo je položaj koji se poklanja, tako da nosi i simboliku zahvalnosti i skromnosti.

Spustite se na svoje podlaktice, savijte kolena, ispružite ruke ispred sebe i blago se, uz dubok izdah, spustite do kraja, tako da vam čelo dodiruje pod. Ostanite u ovom položaju koliko god vam prija, dokle god vas opušta. Potom razmislite kuda biste uputili svoju energiju i čemu biste se radije posvetili nego hranili svoj stres.

3. Ili jednostavno lezite

Ova poza se obično radi na kraju svih vežbi. Ona umiruje i odmara telo i um. Lezite na ravnu površinu, otvorite dlanove ruku, stopala. Oči su zatvorene, disanje duboko. Tokom ove poze fokusiranjem na disanje, probajte svaki deo tela da osvestite, počevši od glave, preko delova lica, vrata, ramena, delova ruku, šake, prstiju, delova trupa, pa sve preko delova nogu i na kraju vrhova nožnih prstiju.

Ukoliko tom prilikom zaspite, znači da je opuštanje prošlo uspešno.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija