Sedam razloga zašto baš ovog jutra treba da počnete da radite jogu

1MEDITACIJA MOŽE PROMENITI VAŠ ŽIVOT

Meditacija je ključ joge. Svaka vežba unutar joge u sebi sadrži koncentraciju i fokus na disanje, što su temelji meditacije. Dokazano je da praktikovanje meditacije donosi samo dobro onima koji je uvode u svoj dnevni ritual. Ona ne mora da uključuje posebnu atmosferu, mirišljave štapiće, sveće, čitanje posebnih mantri. Primenjiva je svuda i u bilo kom trenutku, trajala pola sata do pet minuta. Sve što vam je potrebno je kratki period vremena sa sobom koji će proteći u tišini i miru. Vaš um upija vašu svakodnevicu, ali kada se utišate, on će tačno razdvojiti važne od nevažnih utisaka, pronaći odgovore koji su vam značaja, doneti mir i stabilnost u donošenju pravih odluka, što će samim tim uticati i na kvalitet vašeg života.

2OJAČAĆETE FIZIČKI I MENTALNO

Još jedna korist joge je fizička i mentalna snaga koja proizilazi iz toga da što duže meditirate, vaš um postaje čistiji i jači, opuštate svoj organizam, postajte srećniji i unapređujete svoje samopouzdanje. Joga povoljno utiče na san, koncentraciju, kao što i jača imuni sistem i snižava šećer u krvi; dok istezanjem, omogućavate fleksibilnost mišića, istovremeno jačajući i njih i kosti; poboljšavate svoje držanje i ravnotežu, štitite svoju kičmu, stabilizujete krvni pritisak, opuštate unutrašnje organe, kao što i izbacujte tenziju iz svojih kukova.

3KONAČNO ĆETE PRODISATI

Velika većina danas nije ni svesna koliko je pravilno disanje važno za naše dnevno funkcionisanje. Pravilno disanje omogućava pravilan rad organizma, a vrlo često ga uzimamo zdravo za gotovo. Kada se fokusiramo na svoj dah, lakše se uključujemo u sadašnji trenutak, našem umu pružamo prednost da razdvoji bitno od nebitnog, što efektivno utiče na umanjivanje stresa. Bistar um lakše obavlja svaki zadatak, kapacitet pluća se povećava, a telo dobija snagu. Takođe, ovo može koristiti i onima koji pate od astme, jer će po prvi put moći da osete brojne benefite svesnog pristupa disanju.

4JOGOM DO SAVRŠENE LINIJE

Kada radimo jogu, naš način razmišljanja se menja, poboljšava. Naš um se otvara i oslobađa stega. Želimo da se opustimo i uživamo u zdravim navikama. A joga upravo podstiče zdrave navike, kroz svoj pristup životu, telu, a samim tim i ishrani.

5SVAKI DAN NEŠTO DRUGAČIJE

Lepota vežbanja joge je u tome što je primenjiva svuda, bez obzira da li ste kod kuće, na poslu, na putu, a svakog dana možete dodati neku novu vežbu u zavisnosti šta vam je potrebno, od koncentracije, izdržljivosti pa sve do opuštanja.

6NEMA POVREDA

Joga vežbe od nas zahtevaju da prihvatimo realnost i sadašnji trenutak, što znači da idemo onoliko koliko nam naše granice to dopuštaju. Blago ih pomerajući, svakom vežbom i svakim danom postepeno pomeramo svoj prag izdržljivosti, bez napora, bez bolova, tek onoliko koliko to možemo. Cilj je da ujedinimo naš um i telo, što zahteva vreme. Rezultat svega je vežbanje zbog kog jačate, a ne povređujete se.

7NE KOŠTA NIŠTA

Sve što je potrebno za jogu jeste – vi. Obucite odeću koja vam dopušta da se neograničeno pokrećete i razmrdavate, a umesto joga podloge možete bez ikakvih problema praktikovati vežbe na travi ili tepihu. Osnovne vežbe, ali i inspiraciju za nove zahtevnije možete uvek da pratite na Wellness portalu. Sve što treba da uradite je da budete dosledni i uporni i rezultati neće izostati.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija