4 saveta za kvalitetniji san

4 saveta za kvalitetniji san

Veliki procenat odraslih osoba pati od nedostatka sna. Mnogobrojni su faktori koji dovode do toga da čak više od trećine ljudi ne spava dovoljno. To dalje može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima i nepovoljno uticati na kvalitet života. Ako vam nedostaje sna, postoje mnogobrojne stvari koje možete da uradite da to promenite. Neki od delotvornih saveta svakako su:

  • Pokušajte da se pridržavate tačnog rasporeda spavanja – Ukoliko naviknete organizam da ležete i ustajete u približno isto vreme, ućićete u ritam koji će vam pomoći da održite dovoljno sati sna. Savetuje se da se ovog rasporeda pridržavate i vikendima, uz manja odstupanja.
  • Ishrana možet uticati na kvalitet I dužinu vašeg sna – Vodite računa šta jedete pogotovo u večernjim časovima. Izbegavajte obilne obroke, jaku i masnu hranu, kofein, alkohol i nikotin pre spavanja.
  • Pobrinite se da okruženje u kome spavate bude umirujuće - Za spavanje su najbolje sobe koje nisu previše tople, a dovoljno su zamračene i tihe. Uz to, važno je i da se distancirate od monitora i ekrana pola sata, do sat pre spavanja.
  • Uvrstite neku fizičku aktivnost u vaš dnevni plan - Intezivnije vežbanje praktikujte u toku dana ili ranije uveče, dok aktivnost kroz lagane šetnje, jogu i istezanja može biti pristutna i neposredno pre spavanja.