5 razloga zašto treba da počnete da trčite

5 razloga zašto treba da počnete da trčite

Često se dešava da, kada se radi o nama i našem zdravlju, odlažemo stvari i čekamo savršen trenutak da krenemo da radimo nešto što je dobro po nas. Najčešće ispašta fizička aktivnost, a kako sada veći deo dana provodimo u sedećem položaju, zaista postaje pogubno po naš organizam.

Znamo da je teretana nešto što ljudima prvo padne na pamet kada je u pitanju fizička aktivnost, a tu se odmah jave još neke prepreke, na primer, da li trenutno možemo da izdvojimo novac za članarinu, koje vežbe raditi i na koji način, te nas sve to još više udalji od prvobitne odluke da se aktiviramo.

Baš zbog toga je naš predlog – trčanje. Pre svega besplatno je, do vas je kada ćete trčati, na vama je i izbor gde ćete trčati i na kraju ima pozitivan uticaj na ceo organizam, a evo i kako:

  • Utiče na kardiovaskularni sistem - čak i 10 minuta trčanja dnevno povoljno utiče na snižavanje krvnog pritiska
  • Topi masne naslage - ukoliko vam je cilj da regulišete kilažu ili je samo održavate, odlična aktivnost za to je trčanje, jer se tom prilikom aktivira celo telo.
  • Pozitivno utiče na raspoloženje - bilo da postavljate sebi dnevni cilj koliko kilometara želite da pređete ili da jednostavno uživate u prirodi, u oba slučaja trčanje će vam podići raspoloženje.
  • Čini vas izdržljivijim - ako se do sada niste bavili trčanjem, može vam na početku delovati teško i možda nećete moći da prelazite puno kilometara, ali vremenom će se brojke povećavati i postaćete izdržljiviji i vitalniji.
  • Jača imunitet - svež vazduh i fizička aktivnost su dobitna kombinacija ukoliko želite da ojačate svoj imunitet i održavate zdravlje tokom cele godine.

Ovo su samo neke od blagodeti trčanja, a ima ih sasvim dovoljno da već danas donesete odluku da krenete sa trčanjem. Krenite polako i onoliko koliko vam odgovara, nemojte se odmah forsirati i postavljati previsoke ciljeve, već gradite svoju izdržljivost vremenom i uživajte u malim uspesima.