7 zanimljivosti o cimetu
Cimet ima veoma upečatljiv ukus i miris. Posebno je aktuelan tokom zimskog perioda, jer je sastojak kuvanog vina, medenjaka, odžak kolača i ostalih zimskih specijaliteta. Zato budi u svima osećaj topline i prazničnog raspoloženja. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o cimetu koje možda niste znali:
- Cimet je poreklom sa Šri Lanke. Pominje se u kineskim spisima još 2800. godine pre nove ere, a drevni Egipćani su koristili cimet za balsamovanje.
- U mogim jezicima naziv kanela potiče od italijanske reči za oruđe - canella, koja označava malu cev. Ta reč u potpunosti opisuje štapić cimeta.
- Nekada je bio veoma cenjen, toliko da su se zbog njega vodile bitke. U prvom veku je Plinije Stari opisivao da 350 g cimeta ima istu vrednost kao i 5 kilograma srebra, a u Starom zavetu se pominje da je cimet vredniji od zlata.
- Postoje dve sorte cimeta, od kojih jedna sadrži toksična jedinjenja.
- Srednjovekovni lekari su koristili cimet u lečenju kašlja, promuklosti i upale grla.
- Cimetovo ulje koristi se i kao losion za sunčanje, ali i sredstvo u borbi protiv ujeda komaraca.
- Ako pomešate nekoliko kašika cimeta zajedno sa medom i napravljenu smesu koristite kao ulje za kosu, primetićete brojne rezultate.