Kako postaviti ciljeve kojima ćete biti dosledni?

Kako postaviti ciljeve kojima ćete biti dosledni?

Uglavnom ne volimo kada čujemo pitanje – gde vidiš sebe za 5 godina ili koji su ti planovi za ovu godinu?

Zašto je to tako? Koliko god volimo izvesnost i da znamo šta nas očekuje i čemu težimo, često se osećamo nesnađeno kada je reč o samom planiranju i postavljanju ciljeva.
Verovatno se i vama desilo više puta da ste postavili određen broj ciljeva i da su ti isti ciljevi pali u zaborav već nakon mesec dana. To se dešava kada nismo svesni vrednosti koju dobijamo ostvarivanjem određenog cilja ili je prosto previše apstraktno postavljen, te ne znamo ni odakle da počnemo.

Pre nego što postavite cilj, treba da utvrdite šta je to što želite i šta vi dobijate ostvarivanjem tog cilja, a potom i da postavite svoje ciljeve na pravilan način.
Počnite od brainstorming-a i izlistajte sve ciljeve, ono što želite, na papir i imajte na umu da oni imaju veću verovatnoću da se ostvare ukoliko ih napišete.

Sledeći korak jeste da imenujete cilj, odnosno da ga napišete konkretno i dodate vremensku odrednicu, do kada treba da se ostvari.

Kada ih pišete, uvek imajte na umu da budu što konkretniji i jasniji, da ih ne bude više u jednom cilju. Takođe, razmislite i da li je fizički izvodljiv.

Nakon što imate konkretni cilj, potrebno je da ispišete koji su to koraci koje ćete preduzeti kako biste ga i ostvarili. Ispišite sve što mislite da može da utiče na njegovo ostvarenje.

I za treći korak razmislite koji su vam resursi potrebni za ostvarenje i da li raspolažete istim. Na primer: koliko vam je para potrebno za teretanu i namirnice u periodu od mesec dana.

Kada postavite svoje ciljeve na pravilan način, rešenje za njihovo postizanje ćete imati u rukama, a na vama je da radite i istrajete u tome. Pronađite ono što vas motiviše da istrajete i uvek imajte viši cilj na umu, razmišljajte o tome šta će vam ostvarenje tog cilja doneti (sreću, samopouzdanje, ljubav, veru u sebe...). Dok pišete ciljeve, u pauzama uživajte u novom ukusu Wellness bara sa brusnicom i borovnicom.