Koje proizvode treba izbegavati ukoliko imate kovrdžavu kosu?

Koje proizvode treba izbegavati ukoliko imate kovrdžavu kosu?

Kovrdžava kosa je možda na neki način i najlakša za održavanje, ali zato postoji duži spisak proizvoda koje treba da izbegavate, kako bi vam kosa bila zdrava i uredna.

Određeni sastojci koji se nalaze u preparatima za kosu izazivaju različite polemike među potrošačima. Neki smatraju da su sulfati jako štetni za kosu, dok drugi misle da im upravo oni pomažu u poboljšanju kvaliteta kose.

Koje sastojke zapravo treba izbegavati, prema savetima stručnjaka?

  1. Parabeni – koriste se kao konzervansi u većini kozmetičkih proizvoda. Parabeni se mogu povezati i sa iritacijama koje se javljaju na temenu vaše kose. Ukoliko imate kovrdžavu kosu, sigurno ste se do sada susreli sa iritacijama, ukoliko ste koristili proizvode sa parabenima? Vaš tip kose ima tendenciju da bude lomljivija, a takođe i gubitak vlasi može biti problem izazvan parabenima koji se nalaze u šamponima i drugim proizvodima za negu kose.
  2. Silikoni – najčeće se mogu naći u regeneratorima i maskama za kosu. Njihova uloga je da oblože vlasi, kako bi sprečili da voda uđe ili izađe. Ukoliko tek počinjete da ih koristite, delovaće vam kao pravo otkriće za vašu kovrdžavu kosu, međutim, nakon stalnog korišćenja, silikoni će se sakupljati na kosi, otežaće je i nećete više imati lepe i prirodne kovrdže na koje ste navikli.
  3. Sulfati – imaju najlošiju reputaciju među osobama koje imaju kovrdžavu kosu. Zašto? Aktivne supstance koje se nalaze na površini, a koje se koriste u šamponima za dubinsko čišćenje, obično isušuju kosu i kožu glave. S obzirom da je kovrdžava kosa dosta grublja i suvlja od ostalih, jako je važno odabrati pravi šampon bez sulfata ili sa jako malo koncentracije.