Koje su prirodne alternative retinolu?

Koje su prirodne alternative retinolu?

Retinol je od davnina poznat kao omiljeni sastojak od strane svih dermatologa, kada govorimo o borbi protiv akni i prevremenog starenja kože. Samim tim, daje i najbolje rezultate.

 

Sintetički retinol ima sposobnost proizvodnje kolagena i podstiče obnavljanje ćelija, te je jedan od moćnih saveznika, kada je borba protiv starenja u pitanju. Međutim, postoje i određene prirodne alternative retinolu, koje vam mogu pomoći u borbi sa aknama i prevremenom starenju kože usled različitih faktora.

 

Prirodne alternative su:

  1. Ulje šipka – sjajna prirodna zamena retinolu, s obzirom da sadrži transretinoičnu kiselinu koja je prirodni oblik vitamina A. Ova kiselina je značajna zbog mogućnosti regenracije, kao i lekovitih svojstva. Takođe, ima i sposobnost da proizvodi kolagen u koži i baš zbog ove kiseline, zbog toga je ulje šipka jako slično efektima retinola.
  2. Bakuhiol – da li ste nekada čuli za ovaj naziv? Nosi još i naziv „retinol prirode“ što jasno govori da je delotvoran koliko i sam sintetički retinol. Bakuhiol je prirodni, botanički ekstrakt koji se dobija iz semena psoralea lešnika, a koji sadrži antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Zbog bogate koncentracije antioksidantima, bekuhiol pruža iste prednosti kao i sintetički retinol, a ujedno ne iritira kožu, već je dodatno neguje.
  3. Rambutan – je voće koje potiče iz porodice liči, crvene je boje i opna mu je sa boljama, poput morskog ježa. U kozmetičke svrhe se koriste ekstrakti koji su dobijeni iz listova ove biljke, a često se poredi sa retinolom zbog toga što na prirodan način može da podstakne obnavljanja ćelija u koži i proizvodnju kolagena.