Najbolji način da jačate imunitet na prirodni način

Najbolji način da jačate imunitet na prirodni način

Kako dođe zima i hladni dani, tako jačanje imuniteta postaje sve veći prioritet.
Kao što znate, postoje mnoge stvari koje utiču na imunitet i potrebno je održavati celokupni balans u organizmu kako bi on funkcionisao kako treba i takođe, kako bismo održali jak imunitet.

Ovo su tri glavne stavke koje utiču na imunitet, a koje treba uvek da održavamo: dobra ishrana, fizička aktivnost i mentalno zdravlje.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jeste san. Da li ga imate dovoljno?

Preporučeni broj sati sna je minimum 8, a znate i sami koliko puta ne uspemo da ispunimo taj minimum. Trudite se da ležete do dvanaest sati kako bi organizam imao dovoljno kvalitetnog sna i mogao da se odmori i regeneriše. Ukoliko nemate dovoljno sna, organizam i imuni sistem će vremenom početi da slabe što kasnije može dovesti do toga da češće budete bolesni i da se poremeti opšte stanje, jer organizam nema dovoljno snage da se izbori sa patogenim bakterijama.

Takođe obratite pažnju na nivo stresa koji imate u toku dana jer i on utiče na imuni sistem. Izdvojte vreme za sebe i radite ono što volite, ukoliko naiđete na neki problem, pokušajte da ga rešite odmah kako se ne biste duži period izlagali stresu i takođe birajte društvo koje vam odgovara i u kojem se osećate dobro.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju jeste vaša fizička aktivnost i to ne znači da treba svaki dan da provodite u teretani nebrojeni broj sati, dovoljno je da napravite i malu rutinu koju ćete ponavljati svakog dana, a to može biti i šetnja po parku.

Poslednja stavka, a isto bitna, jeste pravilna ishrana. Obratite pažnju da unosite dovoljno vitamina kroz voće i povrće, dovoljno proteina i izbegavajte brzu hranu.

Posvetite vreme sebi i svom organizmu, jer je ono vaš najveći zaštitnik!