Nataša Đukić: Šta su vlakna i zašto su neophodna u ishrani?

Nataša Đukić: Šta su vlakna i zašto su neophodna u ishrani?

Vlakna su esencijalni nutrijent koji se često zanemaruje u uravnoteženoj ishrani. Ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja creva, regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Nažalost, mnogi ljudi ne konzumiraju dovoljno vlakana u svojoj svakodnevnoj ishrani.

 

Za sveopšte zdravlje organizma preporučuje se optimalni unos od 25-30 grama, a sa novim Wellness Yes Fiber High biskvitom u samo 100 grama proizvoda se dobija skoro 9 grama od preporučene doze. Wellness biskvit obogaćen je vitaminom E, cinkom i selenom koji imaju dejstvo moćnog  antioksidansa I zajedno imaju povoljan uticaj na zdravlje organizma

 

Vlakna imaju brojne zdravstvene prednosti, a neke od najvažnijih uključuju

 

Poboljšano zdravlje digestivnog sistema: Vlakna pomažu u nesmetanom pravilnom varenju organizma.

Smanjen rizik od hroničnih bolesti: Studije su pokazale da je ishrana bogata vlaknima povezana sa manjim rizikom od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes i određene vrste raka.

Bolja kontrola šećera u krvi: Rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u hrani kao što su zob, pasulj i laneno seme, mogu pomoći u usporavanju apsorpcije šećera u krvotoku i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Održavanje telesne težine: Vlakna mogu pomoći u održavanju kilaže podstičući osećaj sitosti i smanjujući ukupni unos kalorija.

Poboljšano zdravlje srca: Vlakna mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

 

Kako da unesete više vlakana u svoju ishranu?

 

Pored celih žitarica, voća i povrća, postoje i drugi načini da u svoju ishranu unesete više vlakana. Evo nekoliko dodatnih saveta:

Dodajte pasulj i mahunarke: Pasulj i mahunarke su odličan izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana - dodajte ih svojim jelima!

Užina na orašastim plodovima i semenkama: Orašasti plodovi i semenke su odličan izvor vlakana i zdravih masti.

Birajte grickalice i biksvite sa visokim sadržajem vlakana: Umesto da posežete za obrađenim grickalicama kao što su čips i kolačići, izaberite grickalice bogate vlaknima - Wellness Yes Fiber High keks je odličan izbor u svakoj prilici!

 

Imajući u vidu sve prethodno, vlakna su od velikog značaja za zdravlje organizma.

 

S tim u vezi ne zaboravite da uključite u svoju svakodnevnu ishranu ovaj važan nutrijent.

 

Zato, odaberite zdravije navike. Odaberite Wellness!