Planirajte svoje obroke efikasno

Planirajte svoje obroke efikasno

Poslednjih godina vreme, čini se, prolazi sve brže i brže i nekada ne znamo ni kada nam je prošla nedelja ili mesec.

Uz sve obaveze koje imamo na dnevnom nivou, posao veći deo dana, obaveze oko dece, sređivanje kuće, priprema hrane može da padne u drugi plan i često nemamo dovoljno vremena da kuvamo kod kuće svakodnevno.

Zbog toga uglavnom pribegnemo lakšoj opciji te jedemo brzu hranu i kupujemo u pekari ili ceo dan jedemo nešto „s nogu“, jer imamo osećaj da smo siti nakon njih.
Menjati te navike nije lako, ali je moguće, samo je potrebno vreme da se uhodate i uđete u rutinu.

Predlog je da na kraju nedelje sednete i isplanirate u napred šta vam je potrebno za narednih nedelju dana, koja jela ćete praviti. Nakon toga ćete imati lep pregled i samim tim nećete imati stres, jer ćete moći lakše da se isplanirate po pitanju ostalih obaveza.

Kada napravite spisak obroka koje ćete praviti te nedelje, ispišite vreme koje ćete izdvojiti za pravljenje svakog  i uzmite u obzir sva tri obroka. Sledeća stavka jeste koja količina hrane vam je potrebna, da li pravite obroke za celu porodicu ili samo za sebe.  

Nakon toga razmislite o potrebnim namirnicama i napravite spisak i za kupovinu izdvojite vreme. Pokušajte da svake nedelje imate raznovrsne obroke i samim tim da unesete potrebne vitamine i proteine.

Za kraj obezbedite posude u kojima ćete skladištiti napravljenu hranu i one mogu da vam olakšaju organizaciju i unutar frižidera, te ćete imati lep pregled koliko je hrane i obroka ostalo.

Planiranje obroka treba da vas rastereti i da imate brigu manje na umu, ne treba da vam predstavlja opterećenje, tako da imajte na umu da u svakom trenutku možete promeniti svoju rutinu, a najbitnije je da je prilgodite tako da ona u potpunosti odgovara vama.