Prednosti kurkume za vaš oragnizam

Prednosti kurkume za vaš oragnizam

Kurkuma se najćešće koristi kao začin, a puna je mnogim hranjivim sastojcima kao što su proteini, dijetetska vlakna, niacin, vitamini, kalijum, kalcijum, bakar, gvoždje, magnezijum i cink. Postoji veliki broj tvrdnji o benefitima kurkume za organizam, a evo nekih koje iza sebe imaju podršku kliničkih istraživanja:

  • Prirodni je sagorevač masti – Poznat benefit kurkume je njena sposobnost da pomogne telu u sagorevanju masti. To je razlog zašto se preporučuje sve više i više kao pomoćni dijetalni dodatak.
  • Ublažava simptome artritisa - Kurkuma pomaže pri ublažavanju bola zahvaljujući svojim anti-upalnim svojstvima. Korišćenje kurkume kod ublažavanja artritisa najbolje deluje kada se uzima kroz ishranu, jer ne deluje kao lokalni tretman, već iznutra, tako što umiruje upalu i pomaže telu da dostigne svoje prirodno stanje.
  • Pomaže u negovanju kože - Anti-upalno svojstvo, pomaže u ublažavanju mnogih problema sa kožom, a antiseptička sposobnost pomaže da se koža oslobodi od nečistoća. Korišćenje potpuno prirodnih proizvoda za negu kože kao što je kurkuma pomaže koži da se oporavi bez štetnih dejstava na nju.
  • Jača imuni sistem - Najčešći saveti za jačanje imunog sistema jesu zdrava i uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost. Najbolje je da dopuna ishrane bude prirodnim namirnicama i začinima poput kurkume koje će pozitivno uticati na imuni sistem i celokupno zdravlje.
  • Pomaže u smanjenju nivoa holesterola - Jedan od efikasnih saveznika u borbi sa holesterolom, svakako je kurkuma zahvaljujući kurkuminu koji podstiče jetru kako bi pomogla da se organizam oslobodi od lošeg holesterola.