Sezonske alergije – kako ublažiti simptome?

Sezonske alergije – kako ublažiti simptome?

Proleće je mnogima omiljeno doba godine kada se vreme prolepšava i biljke cvetaju, ali za mnoge to znači i suočavanje sa sezonskim alergijama. Simptomi alergije mogu biti frustrirajući i neprijatni, ali postoje stvari koje možete preduzeti da biste ih ublažili. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da umanjite simptome alergije ove sezone.

  • Pazite na polen - Polen različitih biljaka je najčešći izazvač sezonskih alergija kod ljudi. Kako se koncentracija polena u vazduhu razlikuje tokom dana, izbegavajte da izlazite napolje ujutru i predveče jer je ona tada najviša. Takođe možete da koristite klima uređaj kako biste sprečili ulazak polena u vaš dom.
  • Koristite fiziološki rastvor za ispiranje nosa - Fiziološki rastvor za ispiranje nosa može pomoći da se isperu alergeni i time potpomogne otčepljivanje nosa. Možete kupiti već pripremljen fiziološki rastvor u apoteci ili napraviti svoj kod kuće koristeći destilovanu vodu i so.
  • Održavajte svoj dom čistim - Redovno brišite prašinu i usisavajte svoj dom kako biste alergene poput grinja i peruti kućnih ljubimaca sveli na minimum. Takođe možete koristiti prečišćivač vazduha.
  • Nosite masku - Ako morate da budete napolju tokom perioda visokog polena, prepručeno je nošenje maske kako biste ograničili udisanje alergena.