Šta je bolje – brzo ili dugo hodanje?

Šta je bolje – brzo ili dugo hodanje?

Da li ste se nekada zapitali da li ima i koje su razlike između brzog i dugog hodanja? Šta je bolje? Otkrićemo vam sve u nastavku teksta.

Često se dešava da imate pola sata ili sat vremena da prošetate, ali se ne retko dešava i da imate samo 5 ili 10 minuta do autobuske stanice. Međutim, koliko god da mislimo da je to malo vremena, ova aktivnost u velikoj meri utiče na naše mentalno i fizičko zdravlje.

Šta je onda zapravo delotvornije? Brzo ili dugo hodanje?

Ukoliko se odlučite da tokom dana, u nedostatku vremena, praktikujete brzo hodanje petnaestak minuta, to je jednako kao da ste pola sata hodali umerenim intenzitetom. Svakako petnaestak minuta brzog dana je odlična kardio vežba za celo telo, ali vodite računa i nemojte da preterujete u tome. Nemojte da zaboravite da se zagrejate pre nego što se upustite u trening!

Kada smo definisali brzi hod, hajmo sada da vidimo koje su prednosti dugih šetnji blažeg tempa. Prednost sporog i dužeg hodanja je to što ćete smanjiti povrede i umirićete um. Ukoliko niste u stalnoj kondiciji i fizički aktivni, duge, spore šetnje su pravi izbor za vas.

Dolazimo do zaključka da koji god način izaberete, sve je podjednako dobro za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Svakako se preporučuje da jednom u nedelju ili dve izvojite 15 minuta brzog hoda, a ostalim danima nastavite svoj uobičajni tempo šetnje ili drugih fizičkih aktivnosti.  

Svaka aktivnost zahteva i određenu pauzu, zato vi u tim trenucima izaberite novi Wellness No Sugar Added sa ukusom pomorandže i čokolade.