Sve dobrobiti lanenog semena

Sve dobrobiti lanenog semena

Laneno seme izvor je vlakana, proteina i omega 3 masne kiseline, ali i pojedinih vitamina. Pored toga što je odličan dodatak raznim vrstama hrane zbog svog ukusa, smatra se i da je veoma dobar dodatak ishrani kada je u pitanju zdravlje. Takođe, laneno seme je dosta jednostavno ubaciti u ishranu jer se pored salata i integralnih kifli ono može dodavati u smutije, palačinke, kaše, pahuljice, i još mnoštvo drugih jela. Neki od glavnih razloga zbog kojih bi trebalo da uzmete u obzir konzumaciju ove namirnice su sledeći:

  • Antioksidansna svojstva vlakana i lignina koji su sadržani u ovom semenu veoma su korisna za održavanje zdrave crevne flore, regularne probave i željene telesne težine.
  • Vlakna u lanu takođe mogu pomoći u snižavanju i regulaciji nivoa holesterola. Kako se vlakna vezuju za žučne soli ona sa sobom vuku i holesterol iz krvi, čime smanjuju nivo njegove prisutnosti.
  • Omega 3 masne kiseline korisne su kada su u pitanju krvni sudovi i srce. Kako ih lan sadrži, poznat je po tome da može igrati ulogu u sprečavanju bolesti ovih organa.
  • Kada je u pitanju krvni pritisak, lan se ponovo može pokazati kao koristan. Zahvaljujući svojim svojstvima ima sposobnost smanjivanja krvnog pritiska. Pored toga postoji mogućnost da vam ovaj sastojak bude od koristi i u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.