Sve o jagodama
Kada pomislimo na nešto što nagoveštava lepo vreme, leto, sreću, to su definitivno jagode. Jagode su i prva pomisao većini kada ih neko pita o omiljenom voću. Njihov poseban izgled i ukus ih je izdvojio od ostalih voćki.
Međutim, pored toga što jagode lepo izgledaju i ukusne su, njihov sastav u velikoj meri može da utiče na naše zdravlje, ukoliko ih redovno konzumiramo. Bogate su mineralima i vitaminima, a imaju mali broj kalorija i dobar su izvor blagotvornih nutrijenata.
Jagode su bogate vitaminom C, koji nam je neophodan za jak imunitet i zdravlje kože. Dovoljno je da tokom dana pojedete 8 jagoda, kako biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom.
Pored vitamina C, sadrže i optimalnu dozu mangana, folnu kiselinu (vitamin B9), kalijum, a u manjim količinama sadrže i gvožđe, magnezijum, fosfor, vitamine E, K i B6.
S obzirom da su jagode sezonsko voće i sirove ih možemo konzumirati tokom maja, juna i jula, ali na koji način ih možemo uključiti u svakodnevnu ishranu tokom cele godine?
- Zamrznute – koristite ih za smoothie ili zdravije varijante kolača.
- U kombinaciji sa ostalim bobičastim voćem.
- Tokom sezone ih možete konzumirati kao desert sa šlagom ili kao deo voćne salate.
- Tokom cele godine od sada ih možete konuzumirati uz novi Wellness bar od jagode i žitarica sa bogatim prelivom.