Vlakna – čemu služe našem organizmu?

Vlakna – čemu služe našem organizmu?

Vlakna su važna komponenta naše ishrane jer igraju ključnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja. U nastavku otkrivamo na koji način vlakna koriste našem telu:

 

  • Regulišu varenje - Vlakna pomažu u regulisanju varenja promovišući redovno pražnjenje creva i sprečavajući zatvor. Takođe pomažu u održavanju zdravlja digestivnog sistema promovišući rast korisnih crevnih bakterija.
  • Smanjuju nivo holesterola - Neke vrste vlakana, kao što su rastvorljiva vlakna, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola tako što se vezuju za holesterol i uklanjaju ga iz tela.
  • Kontrolišu nivo šećera u krvi - Vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku, što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i sprečavanju naglih skokova i padova.
  • Promoviše gubitak težine - Hrana bogata vlaknima često sadrži malo kalorija i može pomoći u promovisanju osećaja sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija i promovisanju gubitka težine.
  • Smanjuju rizik od hroničnih bolesti - Ishrana bogata vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca ili dijabetes.

 

Neki primeri hrane bogate vlaknima uključuju voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove i semenke. Zbog važne uloge koju vlakna imaju za naše zdravlje Wellness u svojoj Functional liniji takođe ima Wellness Yes Fiber High keks sa crvenim voćem, kojim se uvek možete poslužiti.