Želite da počnete da trčite – korisni saveti za početnike

Želite da počnete da trčite – korisni saveti za početnike

Pri uvođenju svake nove aktivnosti najvažnije je stvoriti naviku. Bitno je imati jaku volju, disciplinu i motivaciju za promene koje vode boljem i zdravijem životu koji će se odraziti i na sve ostale komponente. Trčanje vam može pomoći u izgradnji mišića, jačanju kostiju, uz to smanjuje stres, poboljšava kvalitet sna i pozitivno utiče na vaš imunitet. Ukoliko razmišljate da vaša nova zdrava aktivnost bude trčanje, dajemo vam neke smernice koje će pomoći svakom početniku – samo budite uporni i pratite unapred isplaniran raspored:

  • Krenite lagano – prilagodite tempo vašoj trenutnoj formi i postepeno ga pojačavajte. Za početak se savetuju duge šetnje koje će prelazoiti u brz hod.
  • Trenirajte tri puta nedeljno – Za početak svaki trening može trajati oko pola sata. Trčanje prekidajte kratkim intervalima hodanja od oko pet minuta. Ubacujte postepeno sve veću minutažu trčanja, a sve manje hodanja. Na taj način ćete izgraditi kondijicu i vrlo brzo biti spremni da istrčite i ceo trening od pola sata.
  • Pre početka treninga se dobro zagrejte - Jako je važno da se pre treninga dobro zagrejete, jer na taj način ubrzavate krvotok, pripremate telo na napor i smanjujete šansu za svaki vid sportske povrede. Posle trčanja obavezno je istezanje, koje će rasteretiti napetost u mišićima i ublažiti ili čak sprečiti upalu.
  • Dobro hidrirajte organizam – Tečnost treba unositi pre, tokom i nakon trčanja. Savetuje se da to u najvećoj količini bude voda. Posle trčanja voda se pije u malim gutljajima.

Nakon trčanja preporuka je da izaberete omiljeni No Sugar Wellness bar, kako biste povratili energiju.